Lucrăm cu furnizori, producători și distribuitori de gaz și energie electrică (Romgaz, Engie, E-Distribuție…), traducând contracte comerciale și documentații de licitație. În cadrul colaborării cu ei, avem diferite discuții, inclusiv despre schimbarea furnizorului de gaz sau energie electrică.

Astăzi, piața gazului și energiei electrice este liberalizată 100% - nu mai există prețuri de furnizare reglementate de stat, cu excepția unor prețuri plafonate impuse de stat ca protecție socială în timpul volatilității prețurilor din perioada 2021-2023*. Prețurile pe burse fluctuează liber în funcție de cerere și ofertă. Oferta producătorilor e influențată de vreme (energia hidro, eoliană și fotovoltaică) și de piața țițeiului (la gaz), iar cererea consumatorilor e influențată de condițiile meteo, cel mai adesea. Există de mai bine de 10 ani numeroși furnizori care se bat pe consumatorii casnici și comerciali. Mulți furnizează atât gaz, cât și energie electrică. Întrucât există pe forumurile de discuții de pe internet multe opinii personale pe această temă, prezentăm mai jos informațiile într-o formă concisă.

* Prețurile mari înregistrate începând cu anul 2021 se datorează reducerii ofertei de la producători și creșterii cererii la nivel mondial, nu doar în România. Războiul din Ucraina a agravat situația de pe bursele de energie.

Schimbarea furnizorului de gaz si energie electrica

1. Oricine își poate schimba furnizorul de gaz sau energie electrică, gratuit, cu aplicabilitate în termen de 21 de zile de la semnarea contractului cu noul furnizor. Din 10 octombrie 2022, acest termen se reduce la 24 de ore. Cu această ocazie, schimbarea furnizorului se poate face și prin intermediul unei platforme naționale (POSF).

2. Schimbarea nu implică riscuri (de ex., acela de a rămâne fără gaz/energie electrică).

3. Trebuie făcută distincție între furnizor și distribuitor. Furnizorul vinde gazul/energia electrică, distribuitorul este proprietarul rețelei/conductei prin care ajunge gazul/energia furnizorului acasă la consumator. În consecință, îți poți schimba furnizorul, nu și distribuitorul, care are un monopol legal în zona ta de domiciliu. Indiferent ce furnizor îți alegi, el îți va furniza gazul/energia prin rețeaua aceluiași distribuitor. Nu se schimbă contorul și nici cablurile sau conductele.

4. Întrucât furnizorul doar îți vinde și îți facturează gazul/energia electrică, orice problemă tehnică ține de distribuitorul care deține rețeaua de distribuție, nu de furnizor. Deci, dacă vrei să îți schimbi furnizorul pentru a scăpa de întreruperile/fluctuațiile de tensiune, nu vei scăpa de ele, pentru că ele țin de distribuitorul local.

5. Dacă ai probleme tehnice, pe cine suni/cine răspunde? Distribuitorul. Conform legii, fiecare distribuitor are un număr de telefon la care consumatorii semnalează problemele de alimentare cu gaz/energie electrică, indiferent de furnizorul cu care au contract. Distribuitorul va interveni/răspunde la sesizarea ta telefonică indiferent ce furnizor ai.

6. În concluzie, îți schimbi furnizorul ca să ai un preț mai bun, nu ca să scapi de problemele tehnice locale.

7. Venind vorba de preț, toți furnizorii fac prețul în același fel: la prețul cu care cumpără gazul/energia de pe burse adaugă niște tarife și taxe reglementate de stat și o marjă de profit. Taxele reglementate includ acciza și TVA-ul. La energie electrică, se adaugă o componentă numită „certificate verzi”, care merge tot la stat.

Tot la energie electrică, poate exista încă o componentă numită abonament. E exprimat în bani/zi și e un fel de taxă, pentru că nu primești nimic în schimbul ei.

Citiți cu atenție clauzele despre preț - când și cum poate furnizorul să schimbe prețul mic cu care te-a agățaț? Dacă prețul e valabil doar 6 luni, aproape sigur va crește după aceea. Sigur, îți poți schimba din nou furnizorul. Întreabă și dacă la noul furnizor ai posibilitatea transmiterii autocitirii (explicată mai jos) și dacă îți va emite factură verde (factură pe email, nu prin poștă). Neavând prea multe în care să se întreacă, în afară de preț, furnizorii au lansat oferte duale (gaz+energie electrică), oferă diferite discounturi (reducere la prima factură etc.) sau prevăd în contract că prețul inițial se poate schimba după câteva luni.

8. Odată ce te-ai hotărât la ce furnizor te muți, este suficient să semnezi contractul cu el. Mulți furnizori îți oferă posibilitatea de a semna online – atenție, nu semna cu mai mulți deodată! Noul furnizor îl va anunța pe furnizorul actual de mutarea ta. După intrarea în vigoare a contractului cu noul furnizor, la sfârșitul fiecărei luni calendaristice el îți va trimite o factură de consum. Această factură poate conține un consum real (citit pe contor) sau unul estimat. Mulți furnizori emit facturi cu consumuri estimate un număr de luni, cu o factură de regularizare periodică o dată la 3-6 luni. La majoritatea furnizorilor ai posibilitatea să transmiți indexul autocitit de tine pe contor, pentru ca factura să conțină consumul real, nu un estimat diferit de realitate.

Nu există perioadă minimă de stat într-un contract; poți pleca la alt furnizor și după o lună dacă ești nemulțumit sau dacă ți-a crescut prețul.

Nu există diferență de gaz/energie între furnizori. Tot gazul/energia vine din sistemul național, în care se amestecă cantitățile produse și injectate din diferite surse de producție. De aceea, furnizorul care își spune că îți vinde energie verde spune „poezii”. Energia verde produsă, de pildă, de parcurile eoliene din Dobrogea, nu are cum să ajungă prin sistemul național numai la tine.