Se spune că dacă nu ești pe internet, nu exiști. Expresia este adevărată, dacă ne gândim doar că toată lumea caută pe net atunci când are nevoie de ceva. De aceea, internetul a devenit un câmp de bătaie între site-urile firmelor care concurează pe domeniile lor de activitate. Un site de firmă este o carte de vizită. Aceasta poate să fie o reclamă sau o anti-reclamă pentru acea firmă.

Reguli de web design

Fiecare firmă își dorește ca site-ul ei să apară printre primele între rezultatele căutărilor afișate de Google. Pentru aceasta, orice site trebuie să fie construit într-un anumit fel și optimizat.

Crearea și optimizarea unui site sunt lucruri diferite, dar conexe. Modul în care este realizat și optimizat un site îl face să apară mai sus sau mai jos în lista rezultatelor Google. Felul în care arată un site, și eventual calitatea traducerii lui într-o altă limbă, trebuie să se constituie într-o reclamă, nu o anti-reclamă pentru proprietarul său.

Ca design, un site trebuie să respecte anumite reguli de compoziție grafică, pentru a fi plăcut la vedere și ușor de folosit de către vizitatori - informația căutată de aceștia trebuie să fie ușor de identificat în site. De asemenea, informația trebuie să fie afișată într-un mod care să nu obosească ochiul (reguli de compoziție - fonturi, culori, așezare în pagină...), să fie logică, concisă și să îi ofere vizitatorului răspunsul dorit. În cadrul site-ului, informația trebuie să fie structurată - vizitatorii nu au răbdare să citească povești, poate-poate vor găsi printre ele ce îi interesează pe ei. De aceea, informația esențială pentru vizitator trebuie afișată prima, cât mai vizibil, urmată de detalii pe care unii vizitatori s-ar putea să nu le considere importante.

După crearea site-ului (designul elementelor constitutive), redactarea și așezarea informațiilor în pagină, un website trebuie optimizat pentru motoarele de căutare (SEO - Search Engine Optimization). De fapt, o parte din această optimizare se realizează chiar din faza de creare a site-ului, în termeni de meta tags, cuvinte-cheie, volum de informații, etc. Unii web-designeri numesc aceste operațiuni optimizare on-page pentru că ele sunt prinse în codul-sursă al paginii. Urmează optimizarea off-page, care se referă la „popularizarea” site-ului în mediul online, în sensul facerii lui cunoscut pentru motoarele de căutare și pentru internet în general.

Teoria optimizării unui site care vrea să fie văzut de motoarele de căutare a evoluat de-a lungul timpului și această evoluție continuă. Există astăzi optimizări care nu existau acum 10 ani. De aceea, un site bine realizat acum 10 ani și lăsat în starea aceea e posibil să își piardă lent poziția avută în rezultatele Google. Aici găsiți un ghid în limba engleză pentru începătorii în ale SEO.

Dacă toate aceste aspecte sunt bifate, acel site care oferă informații căutate de public va apărea sus în lista rezultatelor Google.

Pe lângă site-ul propriu, în timp am realizat și site-urile următoare:

Digitline Automatizări SRL (producție și comercializare echipamente de automatizări). Versiunea în engleză a acestui site este tradusă și realizată tot de noi.
Odaia de sus (articole și comentarii religioase)
Speranță și vindecare pentru homosexuali (informații despre cercetarea și terapia homosexualității). Pentru aceste site am tradus și adaptat zeci de articole de psihologie din engleză în română.
Filatelie (pagina despre timbre)

Și, pentru că orice site presupune fotografii de calitate, le oferim celor pasionați de fotografie două ghiduri de artă fotografică:
Ghid fotografic (Dragoș Asaftei)
Primii 10 pași în fotografia digitală (Dragoș Asaftei)