Orice căutare pe net după cuvântul SPAM ne aduce explicația, știută deja de toată lumea, despre mesaje electronice nesolicitate. Individual, toți am primit și primim emailuri publicitare sau de altă natură, pe care nu le-am solicitat, de la expeditori despre care nu știm nimic. Volumul acestor mesaje nesolicitate care circulă prin email e atât de mare, încât de ani buni operatorii serviciilor de email (GMail, Yahoo Mail...) au implementat filtre și foldere separate pentru a filtra aceste mesaje.

Dincolo de traducerea populară a cuvântului SPAM, e interesant de știu că termenul există în limba engleză dinaintea erei calculatoarelor, chiar din perioada interbelică, continuând să fie folosit astăzi în domeniul... alimentar.

În anul 1937, o firmă americană a avut ideea să lanseze pe piață conserva de carne tocată fiartă, care se putea consuma ca atare. Era epoca în care conservele nu erau foarte răspândite, iar conserva de carne era cu adevărat o noutate. Produsul era cumpărat de turiștii aflați în vacanță, de muncitorii de pe șantiere, și de alte persoane care doreau la masă carne ieftină, gata preparată. Treptat, reclamele la acest produs, marketat sub denumirea comercială de SPAM, au devenit atât de agresive, încât dădeai de ele peste tot. SPAM a ajuns apoi echivalent cu carnea tocată fiartă. Al doilea război mondial a contribuit și el la popularitatea acestui produs. Acest aspect al nesolicitării și al omniprezenței reclamelor a stat la baza botezării ulterioare a mesajelor electronice nesolicitate cu numele de SPAM.

Carnea tocată în conserve este produsă astăzi de numeroase firme din toată lumea. O altă denumire care apare pe conserve este Luncheon Meat, „tradusă” de americani tot prin spam.

Spam, conserva de carne tocata